Управљање променама

Модерна и рационална држава заснива се на јавном сектору који је учинковит, ефикасан и економичан.

Тренинг Управљање чињеницама

 

Група за подршку управљању променама одржала је у среду, 6. јуна 2018. године, у просторијама Националне академије за јавну управу тренинг Управљање чињеницама, намењен запосленима у Националној служби за запошљавање.

 

Обука је организована у оквиру пројекта Реструктурирање и оптимизација јавне управе у Републици Србији 2015-2018 који МДУЛС реализује у сарадњи са Светском банком, а који се финансира из ЕУ ИПА фонда 2014. Циљ тренинга је био јачање капацитета запослених у НСЗ-у за спровођење планираних мера оптимизације.

 

Концепт управљања чињеницама своју примену у државној администрацији је први пут имао у другој декади XXI века у Сједињенима Америчким Државама како би се превазишао проблем (који је тада заузимао глобалне размере) троме и неефикасне администрације која није могла да буде подршка друштвеним, економским и тржишним променама које су се одвијале. Касније се успешно примењивао и у Британији и Немачкој. Применом овог концепта, иако строго формализована, државна администрација успела је да помери своје деловање са посматрања промена на предвиђање и иницирање промена, а тиме је створена додатне вредност за администрацију, косриснике, државу у целини.

 

Обука је организована на иницијативу запослених у Националној служби за запошљавање који су препознали потребу за додатним знањима и алатима како би успешно спровели планиране мере оптимизације свог ресора. Управо концепт управљања чињеницама пружа широк спектар алата како би се тај циљ постигао. Истовремено неопходно је додатно радити на усавршавању процедура интерних комуникација који су стуб функционисања сваке институције.

 

Учесници су са консултанткињама Милицом Јовановић, експертом за развој људских ресурса, и Горданом Бекчић Пјешчић, експертом за стратешке комуникације, радили на конкретним алатима и начинима њихове примене.

Најважније вести

Јачање капацитета запослених у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – тренинг Управљање променама

Група за подршку управљању променама одржала је у четвртак, 17. маја 2018. године, у просторијама Националне академије за јавну управу тренинг Управљање променама, намењен запосленима у Министарство за рад, запошљавање, борачка  и социјална питања.

Тренинг Управљање чињеницама

Група за подршку управљању променама одржала је у среду, 6. јуна 2018. године, у просторијама Националне академије за јавну управу тренинг Управљање чињеницама, намењен запосленима у Националној служби за запошљавањ

Изградња капацитета и компетенција на локалном нивоу као механизам управљања променама

Стручно усавршавање запослених у јединицама локалне самоуправе и ове године је међу приоритетима реформских процеса, најављује Саша Могић, помоћник министра за систем локалне самоуправе у Министарству државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС).

Улога јединственог система стручног усавршавања у реформи јавне управе

Када се дискутује о томе каква су нам знања и вештине данас потребни да бисмо разумели све брже промене које се око нас дешавају и у складу са њима успешно обављали свој посао, у најширој јавности се готово по правилу акцентују потребе приватног сектора.