Управљање променама

Реструктурирање и оптимизација јавне управе у Републици Србији 2015-2018

Електронски билтен

Зато да, пре свега, заједно демистификујемо стереотипе који нам се упорно намећу кроз медије и унапред дезавуишу сврсисходност реформи у јавној управи и њен значај за напредак и модернизацију друштва у Србији. На пример:

Циљ да се у нашој земљи држава реформише на начин који ће обезбедити одличне школе, квалитетну социјалну и здравствену заштиту, владавину права без дискриминације и повлашћеног положаја одређених грађана, ефикасну администрацију и сигурност пословања, као и да управо због тога грађани и привредници радо плаћају порезе је – немогућа мисија. Чак и да донесемо најбоље законе, Србијa нема капацитете да их успешно спроведе у пракси.

Овакве и сличне „аргументе“ слушамо готово свакодневно. Да ли је, међутим, заиста тако? Зашто тако мало верујемо у сопствене способности да обликујемо своју будућност?

Упркос огромним тешкоћама и несрећама кроз које је прошла наша земља, у њој још итекако има паметних, образованих, стручних, вредних и одговорних људи и у јавном и у приватном сектору.

Иако данас сви причају само о новцу, људи су ти од којих све зависи, јер способни људи могу много да учине и са скромним материјалним средствима. Србија је то доказала више пута, а охрабрујући примери у пракси то доказују и сада. Па у чему је онда проблем?

Анонимна Србија

У томе што ми сами не знамо колико способних људи имамо. Људи који одговорно и посвећено раде свој посао, било да су запослени у јавном или приватном сектору, нису вест која у поплави сензационализма и шунда диже медијске тираже и рејтинге. Као што одговоран и способан државни службеник у таквој атмосфери има проблем да другима доказује како не живи „на грбачи народа“, тако и поштен а успешан приватник мора да се правда да није лопов и да не израбљује кога год стигне. Ту, поред нас, живи једна анонимна Србија у којој се и даље цене праве вредности и која је способна да у међусобној сарадњи заиста донесе бољитак. Време је да способност изађе „из илегале“ и да такви људи добију подршку за свој рад и развој.